NEMA je projekt nastao iz ljubavi i potrebe: ljubavi prema književnosti, potrebe da se ispravno zabilježi pisanje koje se događa upravo sada.

Služeći kao platforma svim piscima, bez obzira na iskustvo u stvaranju i objavljivanju, ovaj online mjesečnik želi doprinijeti istinskom prikazu suvremenog spisateljstva. Pritom je uredništvo NEME posebno strastveno u traženju i predstavljanju upravo onih koji se trenutno nalaze ‘ispod radara’.

Uslijed kroničnog nedostatka književnih časopisa i nezavidne situacije u izdavaštvu, samoobjavljivanje na društvenim mrežama je postalo gotovo jedini način da pisac pokuša doprijeti do potencijalne publike. Uredništvo NEME spojilo je zajedničko uvjerenje: ako nečim nisi zadovoljan, pronađi način da to promijeniš. Postavili smo si pitanje: ‘Koga ili čega nema?’ pri čijem je odgovoru ključna riječ bila ‘dovoljno’. Nema dovoljno pisaca, čitatelja, interesa za domaću književnost, prilika za objavu, svježih i kvalitetnih radova, platformi.

Cilj NEME nije samo pokušati pomaknuti granice – želimo ih u potpunosti redefinirati. Izbjeći ionako nejasne podjele na ‘afirmirane’ i ‘neafirmirane’, kao i nasilne pokušaje da se na svaki proizvod nalijepi etiketa. Želimo izazvati pisce, čitatelje i izdavače podjednako na ponovno promišljanje književnih vrsti, kao i fosiliziranih ideja o vlastitom i ukusu društva u cjelosti; boriti se protiv predrasuda koje poeziju definiraju kao ekskluzivnu i dosadnu te dokazati da ona itekako može biti uzbudljiva.

Iako ponajprije književni magazin, NEMA slavi kreativni izričaj u najširem smislu te je predana u donošenju mozaika u kojem nezamjenjivu ulogu imaju fotografija, ilustracije, glasovni zapisi, kritički osvrti i najave, između ostalog.

Stvarate li?

Mislite da ste dobri?

Podijelite s nama ono čime se posebno ponosite.

Niste sigurni?

Dopustite uredništvu NEME da vas oslobodi sumnji i ponudi smjernice.