Nazire se kraj godini. Napokon, sigurno će neki od vas pomisliti. Bez obzira je li vam 2020. bila grozna ili zapravo najbolja dosad, jedno je sigurno – bila je neobična koliko i neočekivana i teško da ćemo nakon nje ikada više biti ‘oni stari’.

Heraklit je rekao da je promjena jedina konstanta u životu. Mi joj još malo prkosimo i odjavljujemo se na predvidljiv način: obiljem poezije iz tipkovnica čak sedmero pjesnika i pjesnikinja: Nermane Česko, Tine Čatlaić, Dejane Pacine, Maje Špiranec, Vigora Vukotića, Dominika Tomića i Ive Esterajher.

U kategoriji proze pronađite četiri kratke priče: “Nemoć” Ljiljane Brković Zorčić, “Drvo banane” Nevena Šimića, “Živ zarobljen” Brune Mezića i “Pogled iz primorskog vrta” Mire Kasipovića; a u kategoriji vizualne umjetnosti “Sjenoumlje”, izbor ilustracija i kratkih video zapisa Manuele Gospočić.

Ono što nas posebno veseli je što s vama možemo podijeliti i ono što nam je možda najzanimljivije i najdraže u umjetničkom svijetu – fuzije. Tako vam ovoga puta predstavljamo strip u nastanku inspiriran slavenskom mitologijom Dore Klanac i vizualnu poeziju Nore Jesenski, dok je jedna od pjesama Tine Čatlaić uglazbljena i nalazi na albumu Plava Lily o kojem ćemo više pisati u sljedećem izdanju, a koji je nastao u suradnji s čakovečkim bendom Zagušljivi dim.

Što (mislimo) da nas čeka u novoj godini? Namjeravamo se vratiti dvomjesečnom ritmu. Ne nedostaje nam ideja ni planova. NEMA je mali, neprofitni, volonterski, online književni časopis koji djeluje na samim rubovima naših književnih scena. Nijedan od ovih pojmova kojim je opisujemo ne daje puno razloga za optimizam, no nama ga je ipak nešto još ostalo.  Šest godina od svog pokretanja, vjerna svom imenu, NEMA tvrdoglavo ostaje neafirmirani magazin. Možda otplešemo još koji mjesec ili godinu na tom rubu, možda se strovalimo u bezdan ugašenih književnih pokušaja, možda ćemo se čitati i 2030. Tko zna? Ono što znamo jest da sudbina NEME ovisi isključivo o slobodnom vremenu i elanu volontera koji na njoj rade te čitateljima i autorima koji je redovito prate i dijele glas o njenom postojanju. Sharing stvarno jest caring. Svakim klikom i dijeljenjem, komentiranjem i pozivanjem prijatelja da nas prate na društvenim mrežama pridonosite većoj vidljivosti naših objava i autora i pomažete da se ovaj mali projekt održi. Hvala vam na tome.

Onima koji slave želimo miran i radostan Božić, a svima zajedno dobro zdravlje i mnogo razloga za osmjehe u godini ispred nas.

Do sljedećeg izdanja,
budite blagi prema sebi i drugima i – čuvajte se.

Matea Šimić

Fotografija: daniela