Zamislite sljedeće – muesli na veliko, vodka iz slavine. Jedna berlinska prodavaonica u kojoj nema pakiranja mogla bi promijeniti svijet. Ako želiš mlijeko ili vodku proizvedenu tu u Berlinu, ponesi boce. U prodavaonici ‘Originalno nespakirano’ nema kartonskog ili vakum pakiranja i ništa nije u staklenkama ili konzervirano. Da li će ova vrsta dućana biti izbor pametnog potrošača budućnosti?

muesli in bulk

U Berlinu je otvorena nova prodavaonica koja nije tek još jedna u nizu mnogih, poput šoping centra na Lipziger Platz-u koji je otvoren uz tako puno buke. U Berlinu već postoji šezdeset i pet šoping centara, sve jedan ružniji od drugog, koji nude proizvode kompanija kao što su H&M, Wormland i Toys R Us. Svi će jednom završiti u smeću, zajedno sa šesnaest milijuna tona otpada koji se nakupi od pakiranja proizvoda svake godine u Njemačkoj.

Nova prodavaonica je drugačija ponajprije zato što u njoj nema nikakvog pakiranja, a ipak možete u njoj kupiti muesli, špagete i deterdžent za pranje rublja. I, naravno, voće i povrće – kao u bilo kojoj radnji koja nudi hranu i ostale kućne potrepštine. S obzirom da se nalazi u Kreuzbergu (trendy berlinski kvart), zalihe su uglavnom organske. Prodavaonica se zove ‘Originalno nespakirano’ (Original Unverpackt) i za razliku od šezdeset i šestoga berlinskog šoping centra itekako je originalna.

Kad krenete u kupovinu ponesite svoju ambalažu – kao nekad moja baka, koja je znala koristiti iste papirnate vrećice i ‘peglati’ ih dok se ne bi raspale. Ako nemate što ponijeti, u radnji možete kupiti cekere, konzerve, boce i staklenke. A onda počinje zabava. Prvi put kada sam posjetila ‘Originalno nespakirano’ priznajem da sam bila nervozna zbog novoga iskustva. Konkretno, mučilo me svo to odvrtanje poklopaca, otvaranje i zatvaranje malih slavina itd. Bilo mi je nelagodno dok sam stajala u prodavaonici i privikavala se na novu stvarnost. Opet sam pomislila na baku i kako je divno moći sve što kupiš staviti u korpu, umjesto vratiti se u stan, sve raspakirati i otvoriti, i baciti u smeće tonu upotrijebljene ambalaže.

‘Originalno nespakirano’ nešto je poput raja za malu djecu. Na zidovima vise gomile posuda koje izgledaju kao aparati za slatkiše, ali sadrže orahe, rezance, začine te čak i gumene bombone. Zatim otvorite slavinu i dobijete mlijeko, vino i ‘domaću’, berlinsku vodku. Sve se potom važe na kasi, a ako uzmete previše jer niste navikli na novi sistem – nema problema, slobodno vratite svojih ’17 grama viška’ (dat će ga navodno svojim uposlenicima).

Pomislila sam na placeve i tržnice u drugim državama gdje začine, orašaste plodove ili deterdžent drže i prodaju u velikim vrećama na podu. Također mi nije bilo jasno zašto, u prodavaonici u kojoj se roba važe i pakira posebno za svaku mušteriju, u posude koje ste sami donijeli ili kupili na licu mjesta, nema pri ruci osoblja koje bi vam pomoglo – kao u onim prodavaonicama gdje je moja baka kupovala nekada davno. Ovdje se morate sami snaći kao u bilo kojoj samoposlužnoj diskont prodavnici.

Bilo bi izvrsno da vam je netko pri ruci. Bilo bi i skuplje, naravno. To je razlog zašto ja na primjer više nemam automobil – da bih si mogla priuštiti i platiti fer cijenu za ono što mi je stvarno bitno u svakodnevnom životu. Možda je ovakvo razmišljanje staromodno i Originalno nespakirano će postati super uspješan dućan baš ovakav kakav je – navodno već postoji veliki interes za franšizama. Kako god, izašla sam iz radnje naoružana četkom za pranje suđa, dok je lik do mene kupovao tikvice, jedan patlidžan i šest jaja. Doimao se jako zadovoljnim. Zadovoljnijim od ekipe koja se za vikend zatekla u Mall of Berlin – izgleda da je bilo previše automobila. Da li je možda razlog tome bio taj što kupci nisu željeli ambalažu te su sve što bi kupili stavljali direktno u prtljažnik?

Nataly Blauel, Suddeutsche Zeitung International 

http://international.sueddeutsche.de/post/99546667460/muesli-in-bulk-vodka-on-tap-this-package-free-berlin

Fotografija: Reuters

Preveo: Dražen Šimić