JR August (pravim imenom Nikola Vranić) mladi je hrvatski kantautor, multi-instrumentalist i, prema vlastitim riječima, ‘čovjek od mašte’. Razgovarali smo s njime povodom izlaska njegovog drugog albuma, Tea Party With Mr. Death.    

 

Ilustracija ©Magdalena od Asgarda
Ilustracija ©Magdalena Od Asgarda

 

  1. Nakon što si objavio prvi mini album, Change of Seasons, bilo te puno u medijima u Hrvatskoj, uključujući Večernji list te veliki razgovor u Globusu. Je li teško održati prisutnost u medijima? Radiš li na tome?

Nikad nisam radio na promociji vlastite glazbe onoliko koliko je to potrebno. Kada završim određeno poglavlje (EP), odmah krećem na realizaciju sljedećeg. PR je izrazito važan, ali jednostavno nemam volje baviti se njime kada završim album. Prisutnost u medijima teško je održati ako si koncentriran samo na stvaralaštvo. Lakše je ju je održati ukoliko si voljan zabavljati publiku skandalima i temama iz privatnog života. To me ne zanima.

 

  1. U kojoj mjeri je tvoj rodni grad (Zabok u Hrvatskom Zagorju) utjecao na tebe i tvoju glazbu?

Zabok je oduvijek bio poznat po dobrim autorima i bendovima. Na mene je utjecao u mjeri u kojoj rodni grad utječe na svakog autora – puno. U određenim razdobljima života bilo je kraćih perioda kada nisam boravio u Zaboku, ali sada, nakon završetka fakulteta i odluke da želim raditi isključivo na svojoj glazbi, a ne svirati sa nekoliko bendova u isto vrijeme, vratio sam se u Zabok, stacionirao tamo i uživam više nego ikad. Ne volim gužvu i velike gradove. Zabok je malo mjesto, a ja čak ni ne živim u njemu već u selu pokraj. Priroda je moja glavna inspiracija, volim samoću i tišinu i upravo to i imam u mjestu u kojem živim.

 

  1. Zašto pjevaš na engleskom? Imaš li planove pjevati na dva jezika (kao npr. Dubioza kolektiv)?

Prije desetak godina imao sam 50-ak pjesama na materinjem jeziku. Sve sam ih bacio u smeće jer nisam imao s kim na njima raditi. Kasnije, u vrijeme kad sam počeo svirati sa Zack Dustom, shvatio sam kamo se kreće Hrvatska i budućnost glazbe, pa sam odlučio početi pisati na engleskom jeziku. Također, engleski sam studirao, tako da nije bilo problema s tim dijelom posla. Trenutno nemam planove pjevati na dva jezika.

 

  1. Što želiš postići sa svojom glazbenom karijerom, imaš li plan? Želiš li se probiti na međunarodno tržište?

Imao sam plan, ali više ga nemam. Želim stvarati i uživati u glazbi i stvaralaštvu, a ostalo nije na meni. Dajem sve od sebe što se tiče skladanja, pisanja, aranžiranja, a i financiranja. Sve to radim da očistim dušu i zabavim srce. Sve ostalo je bonus.

 

Fotografija ©Luka Smuk
Fotografija ©Luka Smuk

 

  1. Gdje si dosad nastupao? Što misliš o glazbenoj sceni u Hrvatskoj i u regiji? Imaš li favorite u Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani?

Sviram od 6. godine života i tijekom godina sam svirao po cijeloj regiji i nešto po Europi i Kaliforniji. U zadnjih nekoliko godina izgubio sam interes za koncerte uživo i više volim boraviti u studiju. Glazbena scena u regiji buja iz dana u dan. Moji favoriti su Irena Žilić, NLV, Stray Dogg, Lovely Quinces, Mahatma, Breakdown!, Repetitor, Straight Mickey and the Boyz …

 

  1. Uzevši u obzir tehnologiju, financije i ostale faktore, je li danas teško snimiti album ili video?

Nije. Snimiti album nije problem. Sve ovisi o tome koji si tip autora. Neki snimaju sa svojim bendovima pa se financije raspodijele, neki snimaju s prijateljima koji im to odsviraju besplatno. Ja sam odlučio sve sam financirati i plaćati svoje prijatelje glazbenike profesionalce jer znam da većina živi od toga, a i sam se nekada bio plaćenik pa ih razumijem bolje nego netko drugi. Video uratke za prvi EP snimali su moji dragi prijatelji i taj proces je bio nevjerojatno naporan, ali isto toliko nezaboravan. Stvoriti nešto što prije nije postojalo je razlog zbog kojeg se bavim muzikom.

 

 

  1. Osim Youtubea i Facebooka, kako distribuiraš svoju glazbu?

Prisutan sam na YouTubeu, Facebooku, Bandcampu i Reverbnationu. S vremena na vrijeme nešto para kapne od ZAMP-a i HUZIP-a, ali i od online prodaje digitalnih albuma. Sitno je to, ali slatko.

 

  1. Imaš li menadžera, izdavačku kuću i druge ‘starmodne strukture’?

Ne.

 

Ilustracija ©Magdalena Od Asgarda
Ilustracija ©Magdalena Od Asgarda

 

  1. Često surađuješ s drugim umjetnicima (vizualnima i glazbenima) – koje suradnje bi izdvojio i zašto?

Albume su snimali profesionalni glazbenici poput Miroslava Lehpamera, Jure Hercega, Mirele Arelić, Jelene Mesarić i Maria Bočića. Snimatelj Dražen Završki,  pjevač Mahatme, snimio je zadnji EP, a s njim ću snimati i sljedećih nekoliko. Zadnji EP je miksao i masterirao sada već poznati Mark Mrakovčić. Spotove su snimali Luka Smuk, Jeronim Ban, Matija Smuk i Davor Habajec. Sve su to moji dragi prijatelji i drago mi je što sam okruženim takvim velikim ljudima. U budućnosti ću potražiti pomoć i savjete kod mnogih drugih, ovisno o vizijama koje ću pokušati ostvariti.

 

Istaknuta fotografija: Luka Smuk

Ilustracije: Magdalena’s Art Lab