Dora Klanac rođena je 1993. godine u Splitu. U online svijetu poznata kao Roda, trenutno je studentica treće godine animiranog filma na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

Kaže da se voli nazivati 2D umjetnicom jer se bavi “2D animacijom, GIF-ovima i 2D ilustracijom od čega najviše radim character design, concept art, knjige snimanja i stripove”. Spojila je ljubav prema pisanoj riječi i ljubav prema nacrtanom u – strip. “Jedan od najvećih snova mi je objaviti vlastiti strip,” kaže. “Priča i ideja imam napretek, no postoji jedna tema kojoj se uvijek vraćam i koja me fascinira odmalena; slavenska mitologija i hrvatski folklor.”

Svjesna kako se o njoj ne zna mnogo, odlučila je podijeliti svoju ljubav prema slavenskoj mitologiji, uvjerena da može parirati svima mnogo poznatijima, a u nadi da će motivirati druge “da i sami istraže taj zagonetni svijet”.

O samom stripu kaže: “Projekt za strip je u pretprodukciji. Magla oko ideje polako se raščišćava i ideja se pretvara u djelo. Trenutno proučavam izgled i osobnost likova, njihov međusobni odnos i odnos prema svijetu u kojem se nalaze, pišem scenarij i produbljujem svoje znanje o temi.  Iako će likovi i svijet biti inspirirani hrvatskim folklorom i mitologijom, moja će mašta ipak odigrati veliku ulogu. Ako moram sada odabrati žanr, rekla bih da će se raditi o fantastičnoj drami.

Radnja će pratiti nastanak i odrastanje Vesne, božice proljeća i mladosti te njen sukob s Moranom, božicom zime i smrti. Uz to, radnja će postupno otkrivati planove bogova i ljudi u vječnoj borbi za vlašću i moći. 

Strip će upoznati čitatelje s velikim imenima slavenske mitologije poput Peruna, Velesa, Babe Roge, Mokoš, Svaroga i Lade, ali će prikazati i neke detalje iz hrvatskog folklora poput nošnji.

Projekt za sada nazivam Lastavica u čast ptici koja je često prikazivana uz Vesnu. Plan mi je besplatno objavljivati strip dio po dio, na tjednoj bazi u obliku Webcomica. Cijeli proces i razvoj stripa se može pratiti na mom Instagram profilu, a kada produkciju budem privodila kraju moći će se i novčano poduprijeti na stranicama poput Patreona gdje će korisnici moći vidjeti punu verziju, spremnu za printanje i neke dodatne materijale.”

Dok nestrpljivo čekamo da strip bude završen, Dora preporuča svima onima koji žele saznati više o slavenskoj mitologiji da potraže “Hod kroz godinu: mitska pozadina hrvatskih narodnih običaja i vjerovanja” Vitomira Belaja, “Vjerovanja o drveću u Hrvata Tome Vinšćaka te petoknjižje s podnaslovom “Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine” Radoslava Katičića.