Odlične vijesti odmah na početku 2016. godine:  regija će uskoro biti bogatija za još jednu književnu platformu, časopis Poezija na čiji se prvi natječaj prijavilo tristotinjak mladih pjesnika.

Armin Stefanović , jedan od suosnivača časopisa, nam je ukratko ispričao o ovom projektu:

 

Po završetku studija književnosti i jezika, skupa sa kolegama koji još studiraju, odlučili smo da pokrenemo časopis koji će se baviti poezijom, kako takav časopis ne postoji u Bosni i Hercegovini. Temeljna ideja je da napravimo časopis koji će svojom minimalističkom formom privući i one koji se ne bave poezijom i umjetnošću, te ih zainteresirati da pročitaju neku pjesmu. S tim u vezi, radimo na časopisu koji će neko moći prelistati na pauzi za kafu ili dok čeka autobus, dakle koji neće odbiti savremenog čitaoca, koji nema toliko vremena, ogromnim brojem stranica. Nadamo se da ćemo časopis promovirati kako u kulturno-umjetničkim krugovima kojima je poezija poznata, tako i u onim krugovima do kojih umjetnost mladih ne dopire tako često.

Časopis prednost daje mladim autorima, a cilj nam je da napravimo prostor za mlade našeg govornog područja gdje mogu slobodno izražavati svoje talente. Iako prednost dajemo poeziji, ideja je da časopis promovira i druge forme umjetnosti: dizajn, slikarstvo, fotografiju, muziku, glumu i sl., i na taj način ujedini mlade umjetnike regiona u izgradnji boljeg i zdravijeg društva u kojem će umjetnost i kultura biti cijenjene. U ovom (prvom) broju časopisa, pored pjesama koje smo odabrali konkursom i koje čine glavni dio časopisa, predstavit ćemo mladog autora koji je izdao svoju prvu zbirku poezije, prijevod pjesme Anne Ahmatove sa ruskog, novu pjesmu našeg poznatog autora, esej, fotografije i slike naših umjetnika. Planirano je da će na promociji časopisa nastupiti studentica Muzičke akademije u Sarajevu, a da će pjesme čitati glumci. Promocija časopisa bit će odlična prilika za sve mlade da izlože svoje umjetničke radove i zainteresiraju posjetioce svojim talentima.

Časopis će izlaziti jednom godišnje i u elektronskoj i u printanoj formi, a promocija je planirana polovinom marta. Poziv za drugi broj časopisa bit će raspisan od februara 2016. godine.

 

Za sve dodatne informacije posjetite web-stranicu Časopisa, pratiti ih možete i na Facebook-u, ili im pišite na: casopispoezija@gmail.com.

 

Prenosimo novi natječaj:

Poziv Pjesniku

Časopis POEZIJA

Poziva

sve koji

Pišu Čitaju Vole

POEZIJU

da pošalju

jednu

Svoju Neobjavljenu

PJESMU

i tako ispišu

drugi broj

Časopisa POEZIJA

PJESME

šaljite na:

casopispoezija@gmail.com

od februara

do kraja aprila 2016. godine

za sva

Pitanja Ideje Komentare Sugestije Prijedloge

PIŠITE!

Uredništvo

 

Fotografija: Hansus