“Da bi se preživjelo, valja pričati priče.”

Dobre vijesti: pregrmili smo dvije trećine godine što je čini više nego napola praznom (u ovom jedinstvenom slučaju, ovaj se stav zapravo računa kao optimističan).

Ljeto je na svom vrhuncu, a pred nama neizvjesna jesen i još jedan dvobroj.

Za početak, donosimo pjesme Ivora Popovića i Josipa Čekolja čije su neobjavljene zbirke ušle u uži izbor nagrade Na vrh jezika te neobičnu fuziju poezije, psihologije i ilustracije Dine Lončara koji je inspiraciju pronašao u poznatom Rorschachovom testu.

Živimo u izazovnim vremenima, stoga smo smatrali da će izabrani prijevod “Što nas Walden može naučiti o socijalnom distanciranju i fokusiranju na ono osnovno u životu” biti i više nego prikladan. Ukoliko niste u mogućnosti nabaviti ovaj klasik Henryja Thoreaua, možete ga pronaći u PDF verziji ovdje.

U ovom izdanju čitamo i gledamo nekoliko autora koje smo već nekada davno objavili, a sada imamo zadovoljstvo to ponoviti s “Postcards to friends”/”Razglednice prijateljima” pjesnika V. B. Borjena i mikropričom Luce Kozine, ovogodišnje dobitnice nagrade Prvi prozak.

Engleskim poglavljem ovoga puta dominiraju dvije Britanke iz rodnog kraja Robina Hooda: Lisamarie Court s kratkom pričom “Hitler with Lipstick” i Grace Eden s jedinstvenim autoportretima.

U rado čitane ponavljače spadaju i Selma Kulović, Neđla Ćemanović i Vlatka Planina. Prvi imamo priliku zaviriti u Selmin rukopisni roman na engleskom jeziku “A mosquito in the hair”, dok Neđla objavljuje nakon podulje stanke dvije distopijske pjesme, dio zbirke u nastajanju, a Vlatka nam je priredila izbor nekoliko pjesama iz posljednje zbirke ‘Sekvoja’ i nekoliko skroz friških.

U proznom pak dijelu pronaći ćete kratke priče “Mrav samotnjak” Nevene Ljubišić – Jelić, moju “Muhu u šalici kave” čija je blago izmijenjena verzija ranije objavljena u trećem broju časopisa za feminističku teoriju i umjetnost Bona i čak šest mikropriči uvijek odlične Ilonke Filipović.

Ostanite strpljivi, pazite na sebe i druge – i ne zaboravite pratiti nas na društvenim mrežama za redovit(ij)e vijesti!

 

Matea Šimić

Fotografija: NASA Goddard Space Flight Center