Iako smo još u 2018. ‘usporili’ i prebacili se u dvomjesečni ritam, 2019. nismo osjetili negativne posljedice. Naprotiv, posjećenost stranice polako, ali kontinuirano nastavlja rasti. U studenome smo proslavili pet rođendan i razveselili petoro čitatelja radovima ‘naših’ autora – ovom im prilikom želimo još jednom zahvaliti što su nam ustupili svoje knjige i ilustracije.

Štošta se promijenilo od našeg prvog izdanja, no ono što ostaje isto jest radost s kojom dočekujemo svaki novi rad koji nam pošaljete. Nažalost, zbog njihove količine i osobnih obaveza, naprosto nismo u mogućnosti svima odgovoriti – nadamo se da nam to ne zamjerate.

Neobične okolnosti u kojima smo se svi našli na samom početku ove godine utjecali su i na našu produktivnost. Iako se za mnoge od nas život još neko (dulje) vrijeme neće vratiti u normalu, uspjeli smo se iščupati iz zimskog sna i ostaviti postrani (makar privremeno) bojazni o tome što budućnost nosi. Uronili smo ponovno u omamljujući svijet književnosti s nekim novopronađenim (nadamo se ne i prolaznim) elanom i sumnjom da će, nekako, ipak, sve biti u redu.

U želji da se iskupimo za tihu veljaču, pred vas stavljamo svojevrsni dvobroj.

Vizualni dio predstavlja serija fotografija “Svemir su sjene koje padaju na zid” inspirirana Platonovim mitom o pećini i zamračena (blackout) poezija Nore Jesenski. Kao i obično, poezije ne smije nedostajati: ovoga puta su to pjesme Ivane Pintarić, Ivana Bardića, Kristine Špiranec i Aide Šečić Nazirević. Posebno smo uzbuđeni što je ovo izdanje, pomalo neuobičajeno, satkano i od mnogo proze: kratkih priča prošlogodišnje dobitnice nagrade Prvi prozak Marine Gudelj i ovogodišnje finalistice Jelene Marović; Dražena Šimića i Silbe Ljutak. Još dvije, one Shanea Brodericka i Kirsten Mackie, pronaći ćete u Engleskom poglavlju. Za sam kraj, otkrivamo neočekivanu poveznicu između Charlesa Baudelairea i suvremene gotičke supkulture, a Ivana Šivak savjetuje sve one koji se spremaju slati svoje rukopise izdavačima.

Dok čekate lipanjsko izdanje, zanimljivosti i informacije iz područja kulture možete pronaći na našoj Facebook stranici.

A dotad – ostanite nam zdravi i načitani!

 

Matea Šimić